A što da ne kad kod nas sve može?

Vlada Srbije uspešno nastavlja sa sprovođenjem u delo velikih ideja „Monti Pajtona“, „Nadrealista“ i „Alan Forda“: od istorijskog rešenja problema sa aflatoksinom u mleku pomeranjem zareza, preko izmene Zakona o komunalnim delatnostima kako bi već izgrađeni prečistač vode u Zrenjaninu preko moći postao legalan, do genijalnog rešenja za zaustavljanje odliva medicinskih radnika u inostranstvo.

Kako ne bi oštetila budžet, vlast je pribegla prosto neverovatnom rešenju – legalizovala je korupciju! Srbija je ovim potezom postala ne samo lider u regionu, nego i mnogo šire, ali on iza sebe krije i dva opasna i ozbiljna problema.

Prvi je, naravno, odbrana časti i ugleda profesije. Da li će sad lekari koji su se godinama obrazovali i pošteno rade svoj posao biti dovedeni u situaciju da umesto poštene zarade mogu da očekuju samo nečiju milostinju, odnosno, legalizovano mito? Kakvu im to perspektivu nudi država Srbija? Kao da nije dovoljno što rade posao za bar tri lekara i što su zatrpani administracijom, nego se neko našao pametan i da ih vređa?

Građani će se u narednom periodu suočiti da još većim problemom. Kad god budu išli kod lekara, pitaće se da li on/a očekuje poklon. Ako ga ne ponude, hoće li biti iole kvalitetno zbrinuti? Šta će sada biti sa građanima koji nemaju da daju 462 evra za novu „participaciju“? Da li oni imaju pravo na BESPLATNO lečenje, jednak tretman i kako će se to obezbediti u praksi? Kako će građani biti zaštićeni od onog dela lekara koji će se braniti da nemaju drugog izbora?

Na kraju sa pravom se pitamo nakon svih ovih ponuđenih rešenja šta nas očekuje kod novih izmena zakona? Da li će zakon o poreklu imovine služiti za legalizaciju opljačkanih para od strane političara i tajkuna? Da li sledi legalizacija organizovanog kriminala, šverca narkotika, otimanja i rušenja imovine ili nečeg još strašnijeg? Jedno je sigurno: Srpska napredna stranka je vicešampion u stvaranju podela među građanima Republike Srbije, što nas kao društvo mnogo košta (i bukvalno i metaforički) i jasno nam stavlja do znanja da su jedini načini kako se može izbeći učestvovanje u ovom cirkusu odlazak iz Srbije i promena vlasti. Trećeg puta nema.

%d bloggers like this: