Ako ne može milom, onda mora silom

Zrenjanin, 10.04.2017.

Već deset dana slušamo pobedničke govore i hvalospeve Srpske napredne stranke (i svih onih drugih koji idu uz nju), čak i od nekih odbornika koji su se tek nedavno priključili vlasti, o izborima koji su protekli bez i najmanje neregularnosti, kako je pobeda bila „čista“ i kako je vreme da se opozicija utiša. Demokratska stranka sa tim ima „samo“ tri velika problema.

Prvo, osam dana konstantnih i sve masovnijih protesta širom Srbije, pa i u našem gradu govori samo za sebe: živimo loše iako nam po skoro svim televizijama i novinama govore kako nam je divno. Na ulicama je sve veći broj nezadovoljnih građana koji se bune protiv diktature i ideje da neko treba da bude srećan ako uspe da preživljava mesec za mesecom radeći tri posla, a protesti ne mogu da se obezvrede čak ni upornim optuživanjem opozicije, posebno Demokratske stranke, da je njihov organizator jer građani neće odustati, a mi proteste nećemo prisvajati.

Drugo i ono što se čini najvažnijom temom koju svi izbegavaju jeste činjenica da neregularnosti jeste bilo. Svuda. U više prilika smo bili svedoci namerno učinjenih grešaka čiji je jedini cilj bila mogućnost da se „obore“ biračka mesta ako bude potrebe, kako bi se izbori ponovili i izborni rezultat popravio jer Vođa nije i neće biti zadovoljan rezultatom manjim od 50 procenata u mestu iz kog potiče jedan od omiljenih mu ministara. Tako se izbori, gle čuda, ponavljaju u Kleku odakle su gospoda Janjić i Ćapin jer predsednica biračkog odbora nije zaokružila redni broj glasača kada se glasač potpisao. Problema i provokacija bilo je i u Banatskom Despotovcu, na Zelenom polju, Žarku Zrenjaninu,… a na Baljgašu je bilo čak i pokušaja organizacije „bugarskog voza“. Tamo gde vlasti itekako odgovara da ponovi izbore se u utorak ponovo glasa (Klek), a tamo gde se ne može dobiti nijedan glas više i nema potrebe jer se galama zbog sitnih neregularnosti kao što je višak ili manjak listića ne diže (Banatski Despotovac). Zvuči poznato, zar ne? Nismo baš kao Novi Pazar, ali na dobrom smo putu. Više od 50 procenata se mora dobiti – milom ili silom.

I na kraju, naša uloga kao opozicije upravo jeste da se ne utišamo: mi moramo da budemo prvi koji će se pobuniti protiv vlasti i to i činimo svake nedelje, a posebno kada je i zakon prekršen i zloupotrebljen. Sada, kada se i građani bune, naš zadatak je da ih podržimo. Ne kao stranka, nikako, već kao pojedinci koji jednako žive u ovom gradu i vide šta mu je Srpska napredna stranka uradila tokom poslednjih pet godina. Jedina je šteta što nemamo nijednu instituciju koja bi mogla da reaguje, ali baš zato i nema odustajanja.

Alisa Kockar i Darko Sladeček
Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: