Bojkot!

Odbornice i odbornici Demokratske stranke u Zrenjaninu odlučili su se da bojkotuju sednicu Skupštine grada koja je zakazana u sredu za četvrtak, zajedno sa odbornicima Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske radikalne stranke i Dosta je bilo. Svoje nezadovoljstvo došli su da iskažu i poljoprivredni proizvođači iz okoline Zrenjanina.

Predsednik odborničke grupe Goran Kaurić, uz podršku odbornika Zorice Vučković i Miroslava Kalanja, saopštio je stav demokrata i ispred same skupštinske sale: “Hitnost u vezi postupka investicija navedena je kao razlog za hitno sazivanje sednice, ali Demokratska stranka u ovom činu vidi samo još jedan dokaz netransparentnog poslovanja koje je loše po nas grad, a samim tim i građane.”

Koje su to tačke danas na dnevnom redu?

1. Usvajanje Elaborata o opravdanosti otuđivanja građevinskog zemljišta u javnoj svojini po ceni nižoj od tržišne: Sem što se ovaj elaborat nalazio nedelju dana na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi gde je retko ko imao priliku da ga vidi, on je i poprilično loš. Zašto bi grad Zrenjanin nekom dao zemljište za 40% realne cene, a posebno nekoj podružnici strane firme koja je osnovana pre mesec dana? I kako su onda, a to se u Elaboratu navodi, gradski oci ugostili predstavnike baš te firme još u maju mesecu? Ne samo da odbornicima nije zasmetalo sve ovo, već su se složili i sa konstatacijom da je 2006. godine, godine kada je Demokratska stranka vodila Zrenjanin, grad bio apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u Srbiji. 2006. za vreme demokrata, ne 2017. kad je SNS na vlasti.

2. Srbijagas će preuzeti distributivni sistem prirodnog gasa u Zrenjaninu. Zašto? Ako će Dušan Bajatović da preuzme ovaj sistem, kolike su šanse da je ta odluka u interesu Zrenjanina, a ne Bajatovića, Srbijagasa i vladajućih stranaka? Nikakva.

3. Grad će pribaviti zemljište kako bi u Melencima izgradio stadion, sa sve tribinama i pratećim objektima. Prava hitnost u vezi postupka investicija, a prva tačka koju bi demokrate možda i podržale, ali na redovnoj sednici.

4. Pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini daje se d.o.o. Farmer 023 V&M. Na čelu ovog društva nalazi se Simo Malušić. Zvuči poznato? Željko daje pravo prvenstva Simi (i sebi), a ne komšiji Jovi, kao i svaka prava nepristrasna vlast.

5. Odlaže se investicija nemačkog Tenis-a za 2019. godinu jer su se planovi i rizici sa kojima sa Tenis suočava promenili, a ujedno i druga tačka za koju bi demokrate glasale. Zašto? Zato što mi od početka pričamo da ova investicija neće biti dobra po naše građane.

6. Pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta daje se i Food planet-u, a ostalo je pomalo nejasno zašto i oni imaju prednost u odnosu na našeg zemljoradnika. Hitnost u postupku investicija. Hitnost. Investicija. Hitnost u postupku obesmišljavanja institucija i nanošenje štete gradu Zrenjaninu.

Alisa Kockar
Portparolka Gradskog odbora
Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: