Dan (bez) mladih

Prošlu nedelju obeležila su tri događaja kada su u pitanju mladi.

Objavljen je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih sa podacima koji su, blago rečeno, uznemirujući. “Oko 60 odsto mladih živi u porodičnom stanu, a u svom stanu boravi njih oko 10 odsto. Oko 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi. Više od 60 odsto mladih nema svojih prihoda.”

Mlada odbornica Alisa Kockar bila je jedna od panelistkinja na DokuFestu, međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, održanom po 16. put u Prizrenu. Tema je bila “Povezivanje, liderstvo, promena: mladi grade našu budućnost”, a o njoj su pored Kockar govorili i Đuro Blanuša (RYCO – generalni sekretar), Fatos Mustafa (RYCO – zamenik generalnog sekretara) i Rina Domi (odbornica u skupštini opštine Đakovica), dok je moderator bio šef misije OEBS-a na Kosovu gospodin Jan Braathu. Pored formiranja Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koja bi u budućnosti trebalo da predstavlja telo čiji je glavni zadatak da se bori za bolji položaj mladih u celom regionu, bilo je reči o važnosti učešća mladih u donošenju odluka. Nedovoljan broj mladih, a posebno mladih žena, zaista utiče na donošenje odluka na lokalu i povećanje tog broja trebalo bi da bude jedan od prioriteta vlasti.

U Zrenjaninu je obeležen Dan mladih. Održan je izbor za Mis leta (sa čak 7 učesnica) i ponovo se razgovaralo o Lokalnom akcionom planu pred skoro praznom salom.

“Neophodno je da vlast postavi i poštuje prioritete. Zapošljavanje, mobilnost i primeri dobre prakse su ono što nama mladima zaista treba. Sada treba da se omogući da mladi školuju i nakon toga zaposle, sada treba da putuju i vide kakav je noćni život u Budimpešti, sada treba da vide druge mlade kako aktivno učestvuju u donošenju odluka i da se i sami aktiviraju. Nema vremena. Ako mladi to ne mogu sada da ostvare u Zrenjaninu, oni neće čekati. Prvom prilikom će da odu negde gde će biti cenjeni kao mladi, obrazovani ljudi željni života koji bi da rade i šta će onda biti sa našim gradom?” upitala je Alisa Kockar.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: