Javna rasprava daleko od očiju javnosti

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu javno osuđuje nedvosmisleno pokazanu nameru Gradske uprave Zrenjanin da spreči građane Zrenjanina da učestvuju u javnoj raspravi povodom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu najnovije „investicije“ u Zrenjaninu – fabrike guma Linglong, a za koju su se građani, udruženja građana i pojedine političke partije dugo borile.

„Na stranu to što je sama javna rasprava zakazana tokom radnog vremena, tako da ne možete ni da zakasnite malo na posao, ni da izađete ranije, već morate da uzmete ceo slobodan dan da biste prisustvovali javnoj raspravi, i to što se Gradska uprava nimalo nije potrudila da obavesti građane o njenom održavanju, već su to činili zainteresovani građani, sramotan je potez gradske uprave da ne omogući prisustvo čak ni onima koji su uspeli da organizuju dolazak. Gradska uprava bila je dužna da obezbedi neophodne uslove za održavanje javne rasprave i da javnu raspravu, baš kao i sednicu Skupštine, premesti u neki veći prostor ili održi na otvorenom,“ smatra v.d. predsednika zrenjaninskih demokrata Alisa Kockar.

Mere koje su na snazi svima su poznate, kao i kapaciteti sale, i jedini zaključak do kog se može doći jeste da je gradska vlast u Zrenjaninu namerno opstruisala održavanje javne rasprave i još jednom pokušala da sakrije svoje poteze i od građana i od medija. Postavlja se pitanje šta je to toliko važno što Srpska napredna stranka pokušava da sakrije kada se odlučuje na ovakve poteze. Šta god bilo, u tome ipak neće uspeti jer su građani, udruženja građana i opozicione partije na istom zadatku i neće odustati od zaštite vazduha, zemlje i vode, od zaštite grada Zrenjanina i svih njegovih stanovnika, od zaštite države Srbije.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: