Ko ne govori istinu: premijerka ili gradonačelnik?

Nakon poslednje posete Zrenjaninu i obilaska postrojenja za prečišćavanje vode, premijerka Brnabić istakla je da „zbog velike važnosti za stanovnike Zrenjanina i okolnih mesta u rešavanju [problema] učestvuje i Vlada Republike Srbije dajući određena sredstva iz tekuće budžetske rezerve kako bi postrojenje ponovo počelo da radi.“ Ipak, Gradska uprava na pitanja građana poslata tokom akcije „Koliko košta naša žeđ?“ tvrdi da iz budžeta grada Zrenjanina, kao i iz sredstava budžeta Republike Srbije, nisu izdvajana sredstva za izgradnju fabrike vode i sanaciju kvarova.

Odbornica demokrata Alisa Kockar tvrdi: „Izuzetno je lako utvrditi ko ne govori istinu u ovom slučaju, pošto je odluka Skupštine svima dostupna na sajtu grada, a u njoj jasno piše da je više od 67 miliona dinara subvencije Vodovodu direktno namenjeno zameni delova postrojenja. Već smo tim povodom podneli prijave Sektoru za kontrolu javnih sredstava Ministarstva finansija, ali i Službi za budžetsku inspekciju Gradske uprave Zrenjanin, kao i dopunu krivične prijave tužilaštvu, a postavili smo i niz važnih pitanja institucijama.“ Naime, JKP „Vodovod i kanalizacija“ se, po već ustaljenom pravilu, ne oglašava i ne odgovara, tako da su odgovarajuće žalbe podnete i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Trudimo se da iskoristimo sva (pravna) sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo došli do informacija koje bi trebalo da su svima dostupne. Svaki odgovor institucija jeste važan jer nas približava istini koju vlast krije, a i jasno prikazuje ko je odgovorno lice. No, mi ne sedimo mirno dok čekamo – postavljamo pitanja i insistiramo na odgovorima, ali van Skupštine, jer kakvo je to predstavničko telo koje radi na štetu onih u čije ime odlučuje? Nemamo nameru da dajemo legitimitet takvom sistemu, već mu se otvoreno suprotstavljamo i rešeni smo da se pobrinemo da Zrenjanin stvarno dobije pijaću vodu, ali i da konačno saznamo koliko košta naša žeđ,“ zaključuje Alisa Kockar.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: