Opština budućnosti – grad obećanja

Zrenjanin, 30.05.2017.

Te 2007. godine grad Zrenjanin je osvojio prvu nagradu u okviru projekta “Opština budućnosti – Promovišimo najbolje” za najdinamičniji razvoj, u konkurenciji od 40 opština Srbije, a gradonačelnik je bio dobitnik priznanja “Gradonačelnik sa vizijom.” Prestižne nagrade dodelili su Klub privrednih novinara Srbije, Centar za mala i srednja preduzeća Beograd i “Agrobanka” AD Beograd, a bilo je to samo jedno u nizu priznanja koja će naš grad dobiti u narednih nekoliko godina.

Te 2007. godine je Zrenjanin potpisao nekoliko ugovora sa stranim investitorima, kako navodi portal E-kapija, a u periodu od dve godine došlo je nekoliko stranih investitora koji su zaposlili više od 1.500 radnika i zauzeli 58.7 hektara.

Te 2007. godine održana je premijera filma “Hadersfild” koji je režirao Zrenjaninac Uglješa Šajtinac, gde je kroz prizmu ponovnog susreta starih prijatelja prikazana slika društva u Srbiji, a u kojoj će bolji poznavaoci grada prepoznati naš Zrenjanin u Šajtinčevom “malom gradu u preriji”.

Te 2007. godine utakmice fudbalske Superlige Srbije igrale su se na stadionu u Karađorđevom parku, gde su Zrenjaninci mogli da gledaju Partizan, Crvenu Zvezdu i Vojvodinu u okršajima sa zrenjaniskim Banatom.

Te 2007. godine prosečna plata je iznosila oko 350 evra.

„Ovo je bilo pre tačno 10 godina, u vreme kada su demokrate vodile grad, mada dobar deo tadašnjih demokrata i danas možete pronaći na rukovodećim gradskim funkcijama ili čak i ministarskim,“ naglasio je odbornik Miroslav Kalanj i nastavio, „Danas svi dobro znamo šta se zbiva. Već nekoliko godina igramo kolo napretka, dva koraka napred, tri nazad. Umesto opštine budućnosti imamo grad obećanja. Dobro je – samo smo promenili žanr i umesto SF filmova sada smo prešli na bajke.“

Umesto stranih investitora koji dolaze u grad, nama na puteve nadiru samo korov i komarci, ali zagarantovano u velikom broju jer ih ne prskamo. A i zašto bi? Primenićemo taktiku iz II svetskog rata, kada su se tokom naleta “štuka” gasila sva svetla. Tako i mi danas: kada krene najezda komaraca, ulična rasveta se samo delimično pali, a tako i ostaje i kada najezda prođe.

Plate danas svi dobro znate kolike su, ako je uopšte i imate.

„Nažalost, Zrenjanin zaista postaje mali grad u preriji, a ljudi koji već godinama tome pomažu uz promene stranačkih boja, nastavljalju da igraju u “Superligi grada” samo što su umesto u Karađorđevom parku dueli u gradskoj kući, dok su neki iz Karađorđevog parka avanzovali i do pokrajinskih fotelja. Nadam se da će neko saopštenje 2027. biti optimističnije, a nadam se da će nas i ostati dovoljno u gradu da to saopštenje čitamo“, zaključio je Miroslav Kalanj.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: