Šteta od „samo“ 50 budžeta

Državna revizorska institucija utvrdila je da je 2017. godine nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca. Srpska napredna stranka je za godinu dana potrošila 50 godišnjih budžeta grada Zrenjanina! Naravno, u tom nemilom poslu učestvovala je i naša gradska uprava, a odbornica Alisa Kockar izdvojila je samo nekoliko najvažnijih.

Nisu umeli da popišu sopstvenu imovinu kako treba, niti da iskažu njenu vrednost. Nezakonito su uvećali plate i trošili na novogodišnje paketiće, putovanja, dodatna zapošljavanja. Preporuka državnog revizora: molimo vas da ubuduće popisujete imovinu kako treba i trošite novac u skladu sa zakonom.

Ogromna svota novca potrošena je bez javnih nabavki ili ne u skladu sa propisima, a deo novca otišao je iz budžeta bez validne dokumentacije. Sredstva su prenošena, a nije bilo nikakve kontrole kako su utrošena. Preporuka državnog revizora: molimo vas da ubuduće sprovodite javne nabavke, kontrolišete utrošak sredstava i trošite novac u skladu sa zakonom.

Nije vršena naplata penala za neizvršenje radova u ugovorenim rokovima, čime su izvođači radova štićeni, a građani oštećivani. Nedostajale su brojne strategije, procene rizika, sistem kontrole… Preporuka državnog revizora: molimo vas da ubuduće naplaćujete sve kako treba i usvojite neophodna dokumenta.

Odbornica je ukratko prokomentarisala izveštaj gradske uprave: „Zaista ne znam šta je strašnije: kada čitate detaljan opis koliko su pojedini zaposleni u gradskoj upravi nesposobni i bezobrazni ili kada shvatite da su takvi zato što mogu i da nema ozbiljne namere da se takvom ponašanju stane na put – jedina preporuka koju su dobili jeste da ubuduće rade po zakonu. Državni revizor ih je lepo zamolio da ne kradu i ne rasipaju novac i to je sve.“ Naravno da je određeni deo nepravilnosti nastao kao posledica greške i u tom slučaju je upozorenje sasvim dovoljna mera, ali svakom ko je pročitao izveštaj itekako je jasno da je ovde reč o nečemu mnogo opasnijem, tako da sa zebnjom iščekujemo izveštaj za 2018. godinu.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: