Zakon o lokalnoj samoupravi

Zakon o lokalnoj samoupravi postao je jedna od glavnih tema u medijima, a zrenjaninske demokrate u toj „debati“ vide tri ključne tačke.

Pre svega, nužno je da se odlučivanje zaista prenese na nivo mesnih zajednica. Suština postojanja Saveta mesnih zajednica leži u tome da se lokalni problemi rešavaju na lokalu i da ljudi na lokalu sami raspolažu svojim novcem, a ne da svaka sitnica bude pitanje za opštinu, odnosno, grad i da čak i zamena najobičnije sijalice postane veliki birokratski problem.

Druga važna stvar jeste promena načina izbora gradonačelnika i odbornika u lokalnoj skupštini. Neophodno je da ljude na najvažnijim funkcijama, koji svakoga dana odlučuju o našim sudbinama, biramo imenom i prezimenom. To će povećati njihovu odgovornost. Neće biti beskrajnih trgovina mandatima, preletanja iz stranke u stranku, promena gradonačelnika i predsednika skupštine na svakih nekoliko meseci…

I na kraju, izjava gospodina Bošnjaka kako se promenom zakona stiču uslovi za prevremene izbore govori samo o njegovom elementarnom nepoznavanju materije. Zakonom ne možete da menjate Ustav, a Ustav jasno definiše dužinu trajanja mandata odbornika i poslanika. Najviše što nov Zakon o lokalnoj samoupravi može da donese u tom pravcu su promene počevši od prvih sledećih izbora.

Ono što se na kraju da zaključiti je da će Zakon o lokalnoj samoupravi svakako morati da doživi nove i hrabrije promene, kako bi se odnosi različitih nivoa vlasti jasnije definisali i vlast vratila u ruke građana.

Goran Kaurić
predsednik Gradskog odbora
Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: