Život na prvom mestu

Pre nedelju dana sedmoro ljudi zaposlenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda“ proglašeno je tehnološkim viškom. U pitanju su finansijsko računovodstveni analitičar, projektant informacionih sistema i programa, internet operater, domar/automehaničar, frizer, pomoćni radnik i pomoćni radnik/kurir.

S formalno pravne tačke gledišta, sve je učinjeno u skladu sa procedurama i da se novoj upravi ništa ne može zameriti. Ipak, Demokratska stranka bi da ukaže na dva problema.

Prvi problem je činjenica da je osmoro radnika obavešteno o tome da će ostati bez posla putem obaveštenja na oglasnoj tabli, koje je vrlo brzo sklonjeno, ali da rešenja još uvek nisu dobili. Jedan od otpuštenih radnika objašnjava: „Od prošlog ponedeljka nam niko ništa nije rekao. Nije nam se ni obratio, niti pozvao na razgovor, a o pismenom objašnjenju da i ne govorim. Mi i dalje dolazimo na posao, a niko od nas ništa ne zna.“ Ako je već bilo neophodno da ostanu bez posla, ljudski bi bilo da su barem sve informacije dobili na vreme, a ne da se u isto vreme suočavaju sa činjenicom da su ostali bez posla i borbom za objašnjenje.

Drugi problem je samo pitanje zapošljavanja i tehnološkog viška. Jasno je da Rusandi nedostaje lekarskog osoblja, kao i da nije u mogućnosti da zapošljava dodatne radnike, i da je ovo zapravo pokušaj da se taj nedostatak nadoknadi. Ipak, još jednom se postavlja pitanje da li je zaista tako moralo biti i da li se na ljudske sudbine može gledati samo kao na brojeve na papiru. Demokratska stranka tu nema dilemu: nama je život na prvom mestu.

Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu

%d bloggers like this: